Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Szekrényessy Kálmán kései edzői tevékenysége | 13. rész

Publikálva: 2021.05.10 Frissítve: 2021.05.09 MTK Budapest

MTK legendárium | 113. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

Szekrényessy Kálmán 2008. november 28-i ünnepélyes újratemetésén a számos beszéd mellett az MTK akkori ügyvezető alelnöke Bódayné Blaha Judit a következőket mondta az emlékezőknek:


– Tisztelt családtagok, hölgyeim és uraim! 
Összejövetelünk célja az esemény jellegéből adódóan a búcsúzás, de ugyanakkor a haláleset 
óta eltelt nyolcvanöt esztendő alkalmat nyújt számunkra a számvetésre, az ünnepélyes megemlékezésre is.

Ismerve Szekrényessy Kálmán hallatlanul szerteágazó munkásságát, tisztelettel adózunk annak minden mozzanata előtt. Elismeréssel méltatjuk világhírű úszósikereit, sportszervezői tevékenységét, írói kvalitásait, a léghajózás körüli fejlesztőmérnöki munkásságát és Jókai regényeibe illő, kalandos, katonai karrierjét. Nem hétköznapi pályafutás volt az övé. Még akkor sem, ha a 19. század – melynek szülötte volt – több alkalmat adott a sokoldalúság és szerteágazó tevékenységek kibontakoztatására.

De Szekrényessy Kálmán saját korában is különleges embernek számított. Már kortársai is felfigyeltek hallatlan tehetségére, átlag feletti képességeire, és nem utolsósorban nemzete iránti elkötelezettségére. Ez utóbbi nagymértékben meghatározta pályáját. Szekrényessy Kálmán igazi közösségi ember volt. Munkálkodásának legfőbb mozgatórugója egy-egy nemes ügy melletti szolgálat volt. Mi, MTK-sok mindennél jobban tudjuk ezt. Számunkra Szekrényessy Kálmán – csupa nagybetűvel írva – A KLUBALAPÍTÓ! Nem mintha ő egyszemélyben hozta volna létre a Magyar Testgyakorlók Körét. Természetesen nem, hiszen az alapításban több bátor és nagyszerű ember vett részt. Mégis Szekrényessy Kálmán volt 1888-ban az a nemzetközi hírű ember, ki nem kívánt elért sikereinek babérjain passzívan ülni, hanem mindig ott volt, ahol a legnagyobb szükség mutatkozott munkálkodására. És akkor – éppen most 120 esztendeje – történetesen arra volt szükség, hogy a fiatal magyar sportéletben demokratikus módon, vagyoni, vallási, és társadalmi tekintet nélkül mindenki részt vehessen. Részt vehessen tehetségének és szorgalmának megfelelően.

Akkor, 1888. november 16-án éppen arra volt szükség, hogy a hivatalosan már működő Magyar Atlétikai Club mellet létrejöjjön egy a szélesebb néptömegek sportolását is biztosítani tudó klub. Ehhez adta nevét Szekrényessy Kálmán. De, természetesen nemcsak nevét, hanem elegáns Teréz körúti lakásának szalonját is sporttársai rendelkezésére bocsátotta. Ebben a pezsgő irodalmi életéről és összejöveteleiről híres szalonban alakult meg egyesületünk az MTK, és innen indulhatott azután a világhír felé. Szekrényessy Kálmán tehát a mi klubalapítónk. Tiszteljük különleges kvalitásai mellett demokratikus gondolkodásáért és közösségi szelleméért és éppen ezért ő egyesületünk történetének lapjaira aranybetűkkel írta be nevét.

Az új művészparcellában lévő sírt a temetést követően a Nemzeti Kegyeleti – és Emlékhely Bizottság 2009. január 22-én tartott soron következő ülésén 9/2009 számú határozatával „A” kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé és örök időkre védetté nyilvánította.

A koszorúzást évente felvállaló sportkörök már ekkor kinyilvánították szándékukat, hogy a jövőben „az úszás apostolának” nyughelye fölött méltó síremléket kívánnak emelni…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!